User: Password:
   Keep me logged in.
Register  |  I forgot my password
Custom Search
YuPortal » ElektroenergetikaArticle Details for »

Obnovljivi izvori energije

Date Added: February 14, 2012 06:06:50 AM
Author: scepo123
Category: Biznis: Elektroenergetika

Toplotne pumpe su uređaji pomoću kojih se toplotna energija iz jedne sredine prenosi u drugu. Energija koja se troši za taj prenos je nekoliko puta manja od prenete toplotne energije. Cena toplotne pumpe , je svakako na duže staze isplativa jer se za utrošeni 1 kWh električne energije na izlazu dobija ukupna toplotna energija 3-4 kWh. Ova energija se naziva geotermalna energija. U praksi se toplotne pumpe koriste najčešće za grejanje i hlađenje stambenih ili poslovnih prostora, kao i proizvodnih hala.

U zavisnosti od sredine iz koje se preuzima toplotna energija, kao i sredine u koju se ona prebacuje, definisani su tipovi toplotnih pumpi. Najčešća su dva tipa toplotnih pumpi voda - voda, vazduh - vazduh, a postoje i njihove kombinacije. Ukoliko toplotna pumpa koristi vodu kao izvor , i vodu kao toplotni ponor , onda ona energiju iz jednog prostora kao "vodu" prenosi u drugu sredinu. Najčešće se kao izvor koriste podzemne vode. Njihova temperaturu je tokom cele godine od 14 do 16 stepeni celzijusa. Dobrom optimizacijom toplotne pumpe , može se postići maksimalni koeficijent korisnog dejstva tokom cele kalendarske godine. U kombinaciji sa podnim grejanjem, ovaj vid toplotne pumpe daje ubedljivo najbolje rezultate.

Tokom cele godine, toplotna energija iz podzemnih voda može da se eksploatiše. U razmenjivač toplote se vodi voda iz prethodno izbušenog bunara. U njemu se deo toplote podzmene vode, prevodi u freon koji tada isprava. Delimično ohlađena voda se iz prvog bunara vraća u drugi bunar iste dubine, na taj način se ne remete tokovi podzemnih voda. Kompresorom se sabija freon koji se nalazi u gasovitom stanju  i tada otpušta latentnu prenetu toplotu i predaje je vodi koja cirkuliše kroz kondenzator i podni sistem cevi u zgradi. Na taj način se toplotna energija koristi za podno grejanje.pozicija-na-pretrazivacima